Informacija

BAT dodatno širi poslovanje u Bosni i Hercegovini: Proizvodnja u Sarajevu se nastavlja

BAT dodatno širi poslovanje u Bosni i Hercegovini: Proizvodnja u Sarajevu se nastavlja

BAT će od FDS-a preuzeti sve njegove duhanske brendove i maloprodajno poslovanje (Tobacco Press). Također, BAT i FDS sklopit će ugovor o nastavku proizvodnje preuzetih brendova FDS-a u Sarajevu.

Sporazum CID-a i British American Tobacca bit će predložen na glasanje dioničarima FDS-a te na odobrenje relevantnim regulatornim tijelima.

Očekuje se da će transakcija biti završena tokom prve polovine 2017. godine.

CID vjeruje da se postignutim dogovorom osiguravaju znatno bolje mogućnosti za buduće poslovanje duhanskog dijela FDS-a u odnosu na ono koje bi kao samostalna kompanija mogao postići. CID će neduhanske dijelove poslovanja FDS-a nastaviti razvijati samostalno.

-Dolazak BAT-a Fabrici duhana Sarajevo donosi novu perspektivu, koju bez ovako jakog partnera sigurno ne bismo imali. Jako smo sretni što proizvodnja cigareta ostaje u Sarajevu te što su stručnjaci BAT-a prepoznali  vrijednost naših brendova –  izjavio je direktor FDS-a, Edin Mulahasanović.

-Veoma nas raduje što dodatno širimo poslovanje u BiH. Tradicija FDS-a i snaga lokalnih brendova, posebno Drine, u kombinaciji s našim internacionalnim iskustvom i znanjem bit će temelj za snažno poslovanje. Poslovati u duhanskoj industriji u BiH vrlo je zahtjevno s obzirom na visok  nivo akciza u poređenju sa nivoom dohotka, što rezultira visokim udjelom ilegalne prodaje. U BiH na crno tržište otpada više od 30 posto ukupne potrošnje duhanskih proizvoda zbog čega državni budžet godišnje gubi više od 210 miliona konvertibilnih maraka. Otvoreni smo za saradnju s državom kako bismo pomogli da se ovaj problem ubrzano riješi –  izjavio je Ram Addanki, predsjednik Uprave BAT Adria.

 

Kliknite da dodate komentar

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Informacija

Više u Informacija

U cilju uspostavljanja intenzivnije i efikasnije poslovne saradnje, nakon uspješno održanih Talk IN Business konferencija, InAkademija nastavlja sa edukacijom i u 2016. godini. Talk IN Business konferencija obezbijedit će svojim učesnicima da svoje znanje i iskustvo podijele u cilju efikasnije saradnje i međusobnih interesa ali također i u cilju pronalaženja poslovnih rješenja.  Koncipirana kao sinergija pet cjelina: informacije, interakcije, inovacije, inspiracije i investicije ima za cilj da ohrabri učesnike za povezivanje u zajedničkim poslovnim vizijama jer samo zajedno možemo pronaći optimalna rješenja za razvoj kategorije.

KONTAKT TELEFON: +387 33 710 615

Prijavite se na Newsletter

© Altermedia d.o.o. Powered by InAcademy.